Jdi na obsah Jdi na menu
 


koláče

17. 11. 2007

Křehký koláč s jablky a tvarohem.

 

na těsto: 250g polohrubé nebo hrubé mouky             na náplň: 750 až 1kg měkkého tvarohu

 

125g moučkového cukru                                                500g vařených jablek

 

125g másla nebo rostlinného tuku                                 3 vejce

 

1 žloutek                                                                           150g másla, či rostlinného tuku

 

půl prášku do pečiva                                                     250g moučkového cukru

 

tuk na vy mazání plechu                                              1 vanilinový cukr

 

pečící papír                                                                    6 lžic citrónové šťávy

 

                                                                       5 lžic krupice nebo jemné strouhanky

 

                                                                                         moučkový cukr na posypání

 

 

 

V míse promícháme mouku s cukrem a kypřícím práškem, přidáme žloutek a nakonec vlažný rozehřátý tuk. Prsty, či elektrickým hnětačem rychle vypracujeme drobenku, kterou necháme alespoň 20minut v chladničce ztuhnout.

 

Drobenku nasypeme na tukem vymazaný plech a vrstvu lehce přitlačíme prsty. Poklademe nahrubo nastrouhanými jablky a přelijeme tvarohovou náplní. Na ni ušleháme do pěny tuk s moučkovým a  vanilinovým cukrem. Přidáme měkký tvaroh, žloutky, citrónovou šťávu a krupici nebo jemnou prosetou strouhanku. Nakonec opatrně vmícháme pevný sníh ušlehaný z bílků.

 

Koláč vložíme do vyhřáté trouby a asi 45 minut pečeme, až povrch zrůžoví. vlažný nakrájíme úhledně na dílky a před oddáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.

 

 

 

Prošívaná deka

 

3 vejce ušleháme s půl hrnkem oleje. Přidáme tři čtvrtě hrnku pískového cukru a půl hrnku vlažné vody. Vyšleháme nejlépe elektrickým šlehačem. Přidáme 2 hrnky polohrubé mouky spolu s celým kypřícím práškem a 2 lžícemi kakaa. Těsto vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech.

 

Náplň: 500g tvarohu, 1 vejce, půlka vanilkového pudinku, půl hrnku pískového cukru a vanilinový cukr, či nejlépe půl lžičky nastrouhané tobolky vanilky.

 

Vše dobře utřeme a naplněným sáčkem zdobíme těsto. Vytvoříme na těstě širší mřížku. Ta se pečením propadne. Dle chuti můžeme pocukrovat.

 

 

Medovník

 

2vejce, půl hrnku krystalového cukru, 2 lžíce medu, půl kostky másla, půl hrnku mléka, 1 lžička sody bikarbony, 3 hrnky hladké mouky a džem.

 

Náplň: 2 hrnky mléka, 5 lžic polohrubé mouky, 1 kostka másla, 1 hrnek pískového cukru

 

Poleva: 100g mletých listových nebo vlašských ořechů, 1 dávka čokolády a půl kostky másla.

 

 

 

Vejce, cukr, máslo, med a mléko ušleháme a za stálého míchání vaříme do pěny. Vychladlé vlijeme do mouky smíchané se sodou bikarbonou. Zpracujeme na měkké těsto, které rozdělíme na čtyři díly. Každý zvlášť vyválíme a upečeme na slabě vymazané opačné straně plechu. Náplní a džemem (nejlépe pomerančovým), postupně naplníme všechny čtyři pláty. Moučník zatížíme a necháme přes noc odstát. Druhého dne vrchní plát zarovnáme tenkou vrstvou náplně,  posypeme pomletými ořechy a polijeme čokoládovou polevou.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA